Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters opent eerste ultrasnelle IONITY-laadpalen aan Brusselse Ring

Eerste stap van Living Tomorrow-innovatiecampus als belangrijk Hoppinpunt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft samen met Vilvoords burgemeester Hans Bonte de eerste vier 350 kW ultrasnelle laadpalen van het grootste Europese high power laadnetwerk IONITY aan de Brusselse Ring ingehuldigd op de innovatiecampus van Living Tomorrow. Iedereen kan aan deze laders – een samenwerking van Living Tomorrow-participanten IONITY en ABB - zijn elektrische wagen in ongeveer 15 minuten komen volladen. “Living Tomorrow zet hiermee een belangrijke stap richting de toekomst van elektrisch rijden én als één van de belangrijke Hoppinpunten of vervoersknooppunten van de toekomst om de mobiliteit in de Vlaamse Rand te verbeteren”, aldus minister Peeters.

Elektrisch rijden raakt steeds meer ingeburgerd. Automerken zoals Mercedes-Benz – dat haar EQ-gamma voorstelde - zetten volop in op elektrische wagens met steeds betere batterijen en actieradius en partijen als IONITY (het grootste Europese high power laadnetwerk) en ABB bouwen steeds meer en snellere laadinfrastructuur. Hun samenwerking levert dan ook ultrasnelle laadpalen op waarmee je je wagen (afhankelijk van het type) in amper 15 minuten kan volladen. Met de nieuwe Mercedes-Benz EQS laad je zo tot 300 kilometer extra rijbereik in minder dan een kwartier. En waar beter dan de innovatiecampus van Living Tomorrow om de eerste van deze ultrasnelle laders van Ionity aan de Brusselse Ring te plaatsen?

“Elektrische mobiliteit met steeds snellere laadmogelijkheden is aan een enorme opkomst en evolutie bezig. We zijn dan ook erg trots dat we hier samen met onze partners een rol in kunnen spelen en we de toekomst van elektrisch rijden hier in de regio als eersten tastbaar kunnen maken”, zegt Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow.

“De uitrol van steeds meer en betere (snelle) laadinfrastructuur is het speerpunt van onze beleidsaanpak rond elektrische mobiliteit. Ons doel is om minstens elke 25 kilometer een (ultra)snellader te plaatsen op belangrijke Vlaamse verkeersassen. Het is dan ook fantastisch dat innovatiecampus Living Tomorrow en zijn partners hier een voortrekkersrol in opnemen, zeker in een belangrijke mobiliteitsregio zoals de Vlaamse Rand”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Peeters.

 

Fietssnelweg en droneport

Living Tomorrow zet met de ultrasnelle laadpalen bovendien een eerste stap naar de rol die het wil spelen als Hoppinpunt (vervoersknooppunt) van de toekomst. De nieuwe campus – waar volop gebouwd wordt aan een futuristische toren van 15 bouwlagen – zal op termijn immers een interessant knooppunt worden van de Ringtrambus, de fietssnelweg naar Brussel centrum en een droneport met mogelijk verbinding naar Brussels Airport. “We hebben samen met de stad Vilvoorde en de provincie een plan uitgewerkt waarbij we zullen meewerken aan de mobiliteit van morgen voor de regio. Zo willen we van onze innovatiecampus een interessante hub maken waar mensen makkelijk en duurzaam kunnen geraken, maar van waaruit ze ook verder kunnen richting Brussel centrum of Zaventem bijvoorbeeld. We willen dan ook graag elektrische fietsen en speed pedelecs ter beschikking gaan stellen”, geeft Joachim De Vos aan.

“Zulke Hoppinpunten, waar verschillende vervoersoplossingen samenkomen, zijn een belangrijk onderdeel van onze mobiliteitsstrategie. We willen er meer dan 1.000 uitrollen over heel Vlaanderen. Geweldig dat Living Tomorrow hieraan meewerkt”, aldus minister Peeters.

Ook burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is opgetogen over de primeur van ultrasnelle laadpalen in zijn stad én de eerste stappen naar de Living Tomorrow-campus als mobipunt aan de Brusselse Ring. “Het is geen toeval dat deze primeur zich situeert op Vilvoords grondgebied. Een aantal jaren terug werd het eerst Vlaamse mobipunt ingericht aan het station van Vilvoorde en binnenkort volgt een officiële opening van het eerste Hoppinpunt aan de Vuurkruisenlaan die het gebruik van het openbaar vervoer en van deelfietsen moet versterken. De uitbouw van een mobipunt aan Living Tomorrow speelt een centrale rol in de ontwikkeling van een nieuw mobiliteitsnetwerk dat zich uitstrekt van Brussels Airport tot aan de Heizel en Brussel centrum. Hierbij is veel aandacht voor zachte mobiliteit openbaar vervoer en elektrisch transport. De ‘zwevende’ fietssnelweg en de Ringtrambus die langs Living Tomorrow passeren maken hier een belangrijk onderdeel van uit. We zijn erg trots dat we samen met Living Tomorrow kunnen evolueren naar een ‘smart city’, op vlak van mobiliteit en andere zaken”, besluit de burgemeester.

 

Perscontact:

Karen Sleurs
Communicatiebureau Wyngs in opdracht van Living Tomorrow
Tel: 0485 28 73 52
Email: [email protected]

Over Living Tomorrow

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst. Dit gebeurt door onderzoek & ontwikkeling ondersteuning aan tientallen overheidsinstellingen en bedrijven onder de vorm van open innovatie, visie en strategiebegeleiding, piloot- en experimentuitbouw. Door de jarenlange ervaring van en intensieve begeleiding door Living Tomorrow in samenwerking met haar spinoff TomorrowLab kunnen toekomstscenario’s uitmonden in demonstraties en voorstellen van nieuwe concepten.

Living Tomorrow biedt samen met haar partners een toekomst- en innovatiebelevenis aan duizenden bezoekers. Zij krijgen deskundige uitleg en Living Tomorrow en haar partners ontvangen waardevolle feedback. Deze kan vervolgens worden meegenomen in verder toekomstonderzoek. Daarnaast worden bezoekers ook geïnformeerd over de toekomst, innovatie, technologie, sociale media, internet, ...

Meer informatie op www.livingtomorrow.com en www.tomorrowlab.com. ​

Over ABB

ABB's Electrification Business Area is een wereldleider in elektrische producten en oplossingen, actief in meer dan 100 landen, met meer dan 200 productievestigingen.

Onze meer dan 50.000 werknemers zetten zich in om de manier waarop mensen leven, met elkaar in verbinding staan en werken te veranderen door veilige, slimme en duurzame elektrificatie-oplossingen te leveren.

Wij geven vorm aan de toekomstige trends van elektrificatie en onderscheiden ons door technologische en digitale innovatie, terwijl we onze klanten een uitstekende ervaring bieden door operationele uitmuntendheid in nutsvoorzieningen, industrie, gebouwen, infrastructuur en mobiliteit. Ga voor meer informatie naarhttps://go.abb/electrification

 

Over IONITY

IONITY maakt van langeafstandsreizen met elektrische voertuigen de nieuwe norm. Het bedrijf bouwt en exploiteert een high-power charging (HPC) netwerk langs de Europese snelwegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologie met een laadvermogen tot 350 kW. Op die manier kunnen bestuurders van huidige en toekomstige generaties elektrische voertuigen - met behulp van de toonaangevende Europese oplaadstandaard CCS (Combined Charging System) - profiteren van maximale laadsnelheden terwijl ze een pauze nemen tijdens hun reis. Elk IONITY-laadstation bestaat uit gemiddeld vier laadpunten. Om te streven naar duurzaamheid, leveren alle IONITY-laders 100% hernieuwbare energie voor zowel emissievrij en koolstofneutraal rijden.

IONITY is opgericht in 2017 en is een joint venture van BMW Group, Mercedes Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group en de Volkswagen Group met Audi en Porsche.

Meer dan 110 medewerkers geven bij IONITY vorm aan de toekomst van e-Mobility.

Het hoofdkantoor van IONITY is gevestigd in München, met een bijkomend kantoor in Oslo, Noorwegen. IONITY is een internationaal geregistreerd handelsmerk.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.ionity.eu.

 

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Living Tomorrow

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst. Dit gebeurt door onderzoek & ontwikkeling ondersteuning aan tientallen overheidsinstellingen en bedrijven onder de vorm van open innovatie, visie en strategiebegeleiding, piloot- en experimentuitbouw. Door de jarenlange ervaring van en intensieve begeleiding door Living Tomorrow in samenwerking met haar spinoff TomorrowLab kunnen toekomstscenario’s uitmonden in demonstraties en voorstellen van nieuwe concepten.

Living Tomorrow biedt samen met haar partners een toekomst- en innovatiebelevenis aan duizenden bezoekers. Zij krijgen deskundige uitleg en Living Tomorrow en haar partners ontvangen waardevolle feedback. Deze kan vervolgens worden meegenomen in verder toekomstonderzoek. Daarnaast worden bezoekers ook geïnformeerd over de toekomst, innovatie, technologie, sociale media, internet, ...

Meer informatie op www.livingtomorrow.com en www.tomorrowlab.com 

Contact

Indringingsweg 1 1800 Vilvoorde

+32 2 263 01 33

[email protected]

livingtomorrow.com