BIOTECHNOLOGIE – DE NIEUWSTE TOEPASSINGEN IN DE GEZONDHEIDSZORG
Van nieuwe vaccins over CAR-T immunotherapie tot het gebruik van gentherapie, biotechnologie is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. De toepassingen zijn talrijk en evolueren steeds verder. Het UZ Gent is één van de voortrekkers in België. Samen met Living Tomorrow en de UGent brengt het op 12 november een stand van zaken én een blik op de toekomst tijdens het symposium ‘Biotechnology: Cutting-edge healthcare applications for today and tomorrow’.
Biotechnologie is technologie gebaseerd op biologie. Het maakt gebruik van dieren, planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Biotechnologie slaagt erin om rechtstreeks in te grijpen op het DNA van levende wezens om de eigenschappen ervan aan te passen. Er zijn meer dan 250 biotechnologische geneesmiddelen en vaccins beschikbaar voor patiënten. Daarvan zijn er veel gericht op ziektes die vroeger onbehandelbaar waren. Ook wetenschappelijke onderzoekers maken vaak gebruik van biotechnologie.
De nieuwste toepassingen
Onderzoekers en artsen van de UGent, het UZ Gent, ULiège, IMEC, Cannovex, VIB en Novartis lichten tijdens het symposium de nieuwste toepassingen van biotechnologie toe. Ook is er ruimte voor de ethische en juridische vraagstukken die gepaard gaan met biotechnologisch onderzoek en toepassingen.
Programma
Het programma kan je raadplegen op https://livtom.events.idloom.com/biotechnology/pages/program.
Naast de presentaties zijn er ook boeiende debatten met deze sprekers voorzien onder leiding van de moderatoren-organisatoren prof. dr. Catherine Van Der Straeten (Health Innovation and Research Institute UZ Gent) en prof. dr. Tessa Kerre (hematoloog UZ Gent).
Kaat Vanrenterghem