ARTSEN IN SPÉ KRIJGEN TOEKOMSTBAD BIJ LIVING TOMORROW

ARTSEN IN SPÉ KRIJGEN TOEKOMSTBAD BIJ LIVING TOMORROW

Brussel / Vilvoorde - Op vrijdag 14 juni 2019 volgden de studenten geneeskunde van het UZ Gent voor het tweede opeenvolgende jaar een toekomstcollege bij Living Tomorrow. Wat zal de digitale wereld van overmorgen en de toekomst van de gezondheidszorg betekenen voor de patiënt, arts en overheid? Het werd een inspirerende verkenningsdag door de toekomst voor de zorgprofessionals in spé.

Toekomstige artsen worden in België uitstekend opgeleid in hun vakgebied. Wat echter tot voor kort weinig of niet aan bod kwam, was een bredere toekomstverkenning, zeker op het vlak van technologische (r)evolutie en de impact hiervan op hun toekomstige beroep van geneeskundige.

Daarom namen Living Tomorrow en Universiteit Gent, die inmiddels 11 jaar samenwerken, vorig jaar het initiatief om alle studenten geneeskunde in hun 3de Master telkens een lesdag bij Living Tomorrow te laten meemaken. Ze worden er ondergedompeld in de toekomst van de gezondheidszorg. Op 14 juni ging de tweede editie van deze “Student Day” door.

Story image

“Feit is dat artsen, eens afgestudeerd, tot het besef komen dat de technologie, ook in de gezondheidszorg, enorm snel evolueert. Dan komen ze tot de vaststelling dat ze moeten omgaan met patiënten die in veel gevallen zelfs al digitaler zijn dan henzelf. Daarom maken UGent en UZ Gent er een strijdpunt van om hun studenten geneeskunde meer visie te geven in de wereld van overmorgen en doet daarvoor beroep op Living Tomorrow”, aldus Prof. Dr. Philippe Gevaert, Voorzitter van de Opleidingscommissie Geneeskunde van Ugent.

Tijdens het symposium werden toekomstgerichte topics behandeld. Sofie Theunissen, PhD, Integrated Health Soluitons Manager bij Medtronic, toonde aan hoe innovatie de gezondheidszorg enorm vooruit helpt. En daar zijn uiteraard zowel patiënt als arts enorm bij gebaat.

Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow en TomorrowLab, inspireerde de masterstudenten met een Future Trends Session over de technoligische revolutie in de gezondheidszorg en hoe die kan zorgen voor een hele mooie toekomst voor de zorgprofessionals. “TomorrowLab, de onderzoekscel van Living Tomorrow kan hier beroep doen op haar 24 jaar expertise in toekomstprogramma’s met tal van overheden en organisaties, om de artsen in spé te introduceren in topmethodologieën om de toekomst in kaart te brengen en de impact ervan te bespreken. Denk maar aan “remote” diagnose, de toekomst van wearables, … Lessen waarvoor je anders bij Oxford University terecht moet. “
Story image

De digitale toekomst werd nog tastbaarder tijdens de “Future Health & Care”-rondleiding langs allerhande innovaties: toepassingen met artificiële intelligentie en virtuele assistentie die zorgadvies mee ondersteunen, wearables, slimme pillen, pilcamera’s voor darmonderzoek, continue glucose monitoring, robots, ambulance drone, mobiel monitoren van patiënten en tal van andere medische innovaties zoals de ‘intelligente spiegel’, een toekomstvisie die samen met toenmalig Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werd gelanceerd. De toekomstverkenning bij Living Tomorrow werd gecombineerd met een bezoek aan de ORSI Academy, het centrum voor innovatieve medische technieken.

Doel van deze studiedag is om studenten uit te dagen om na te denken over de toekomst van de geneeskunde en hun eigen rol daarin. Ze gaan naar huis met een pak bruikbare tools en tonnen inspiratie. De wereld van overmorgen wordt voor de artsen van morgen een pak tastbaarder en vooral een wereld met meer kansen dan bedreigingen.


Kaat Vanrenterghem Marketing & Communication Manager, Living Tomorrow
Smart Health & Care
Over Living Tomorrow

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst. Dit gebeurt door onderzoek & ontwikkeling ondersteuning aan tientallen overheidsinstellingen en bedrijven onder de vorm van open innovatie, visie en strategiebegeleiding, piloot- en experimentuitbouw. Door de jarenlange ervaring van en intensieve begeleiding door Living Tomorrow in samenwerking met haar spinoff TomorrowLab kunnen toekomstscenario’s uitmonden in demonstraties en voorstellen van nieuwe concepten.

Living Tomorrow biedt samen met haar partners een toekomst- en innovatiebelevenis aan duizenden bezoekers. Zij krijgen deskundige uitleg en Living Tomorrow en haar partners ontvangen waardevolle feedback. Deze kan vervolgens worden meegenomen in verder toekomstonderzoek. Daarnaast worden bezoekers ook geïnformeerd over de toekomst, innovatie, technologie, sociale media, internet, ...

Meer informatie op www.livingtomorrow.com en www.tomorrowlab.com 

Living Tomorrow
Indringingsweg 1
1800 Vilvoorde