A.I. IN DE GENEESKUNDE – MET ZIJN ALLEN NAAR DE ROBO-DOKTER?

Hoewel Artificiële Intelligentie (A.I.) als discipline al meer dan een halve eeuw bestaat, is de échte doorbraak pas de laatste jaren gekomen. A.I. is nu aan een enorme opmars bezig. Ook in de geneeskunde kunnen we er niet meer omheen. Het UZ Gent is één van de voortrekkers in België. Samen met Living Tomorrow en de UGent brengt het op 25 oktober een stand van zaken én een blik op de toekomst tijdens het congres ‘How will A.I. shape the future of medicine’ met internationale topsprekers.

Dat A.I. de geneeskunde drastisch zal veranderen is nu al een vaststaand feit. A.I. en machine learning zullen overal te vinden zijn, dus ook in de geneeskunde. Het UZ Gent is al jaren aan het experimenteren met kunstmatige intelligentie en heeft daardoor al veel expertise opgebouwd. Onder meer vanuit het Institute for Training and Clinical Innovative Technology (ITCIT) volgt het UZ Gent de nieuwe mogelijkheden op de voet en beschikt het over heel wat data en knowhow om verschillende A.I.-projecten op te zetten.

Prof. Dr. Rik Van de Walle van de UGent
Prof. Dr. Rik Van de Walle van de UGent

Ook op de diensten Radiologie en Intensieve Zorgen lopen tal van machine learning projecten, vaak samen met ingenieurs van IDLab (Universiteit Gent-Imec). Op de dienst Radiologie gaat het voornamelijk om automatische beeldherkenning. Op de dienst Intensieve Zorgen creëert A.I predictieve modellen.

A.I. heeft veel toekomstpotentieel waar we niet omheen kunnen. Het laat immers toe efficiënter, accurater en goedkoper te werken. Het mooie is dat een computer vooral routinewerk kan overnemen. Zo kunnen artsen meer focussen op zaken waarmee ze het verschil kunnen maken.

Maar we mogen niet blind zijn voor mogelijke gevaren. Heel wat supercomputers zijn cloud based. Aangezien ze met medische gegevens van patiënten werken, zijn extra voorzorgen omtrent privacy essentieel.

Verder zijn vele A.I. technieken zogenaamde black boxes. Dit wil zeggen dat de A.I. niet in staat is om uit te leggen waarom het een bepaalde aanbeveling suggereert. Dit roept heel wat ethische en juridische vragen op.

Hoe dan ook is de verwachting dat A.I. in de geneeskunde in de nabije toekomst grote stappen vooruit kan zetten, en dit zowel in onderzoek, diagnostiek als therapie.

A.I. vandaag en morgen

Tijdens het congres ‘How will AI shape the future of medicine’ wordt een stand van zaken gegeven én een blik op de toekomst geworpen. Hiervoor werden internationale experts uitgenodigd op Living Tomorrow in Brussel.

Met Bertalan Mesko, directeur van The Medical Futurist Institute, Brent Mittelstadt, gerenommeerd onderzoeker omtrent de ethische aspecten van A.I. in de geneeskunde aan de Universiteit van Oxford, Alexander Mordvintsev, die als onderzoeker werkt voor Google A.I., en Edouard Auvinet, onderzoeker aan het Imperial College van Londen, halen het UZ Gent en Living Tomorrow enkele internationale toppers in huis om hun kennis te delen.

Uiteraard is ook het UZ Gent sterk vertegenwoordigd met Prof. Isabelle Van Herzeele en Prof. Kirsten Colpaert en ook de Universiteit Gent met Prof. Sofie Van Hoecke van IdLab (Universiteit Gent – IMEC). Het lijstje wordt vervolledigd door Joan Van Loon, managing director van IMB Healthcare & Life Science. De rector van de UGent prof. Rik Van de Walle en de gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent prof. Eric Mortier geven respectievelijk de inleiding en het slotwoord.

Naast de keynotes zijn er ook boeiende debatten met deze sprekers voorzien en dit onder leiding van de moderatoren-organisatoren prof. Catherine Van Der Straeten en prof. Johan Decruyenaere van het ‘Health Innovation and Research Institute’ van het UZ Gent.

Het evenement is inmiddels volzet, maar u als pers krijgt uiteraard nog de mogelijkheid hierbij aanwezig te zijn. Graag bevestiging van uw aanwezigheid: Kaat Vanrenterghem – Marketing & Communicatie Living Tomorrow: kaat.vanrenterghem@livingtomorrow.com of 0032 477 30 54 22

Alle praktische info en het programma vindt u via deze link.


Kaat Vanrenterghem

Marketing & Communication Manager, Living Tomorrow

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Living Tomorrow

Living Tomorrow is een maatschappelijk demonstratie- en innovatieproject dat organisaties en mensen wil voorbereiden op, en informeren over de toekomst. Dit gebeurt door onderzoek & ontwikkeling ondersteuning aan tientallen overheidsinstellingen en bedrijven onder de vorm van open innovatie, visie en strategiebegeleiding, piloot- en experimentuitbouw. Door de jarenlange ervaring van en intensieve begeleiding door Living Tomorrow in samenwerking met haar spinoff TomorrowLab kunnen toekomstscenario’s uitmonden in demonstraties en voorstellen van nieuwe concepten.

Living Tomorrow biedt samen met haar partners een toekomst- en innovatiebelevenis aan duizenden bezoekers. Zij krijgen deskundige uitleg en Living Tomorrow en haar partners ontvangen waardevolle feedback. Deze kan vervolgens worden meegenomen in verder toekomstonderzoek. Daarnaast worden bezoekers ook geïnformeerd over de toekomst, innovatie, technologie, sociale media, internet, ...

Meer informatie op www.livingtomorrow.com en www.tomorrowlab.com 

Neem contact op met

Indringingsweg 1 1800 Vilvoorde

+32 2 263 01 33

info@livingtomorrow.com

livingtomorrow.com